Evelyn Lernout over de oorlog in Jemen

28 januari 2019
Wat?

Pas toen foto’s van uitgemergelde kinderen begin november 2018 de kranten haalden en berichten verschenen over de duizenden kinderen die tijdens de Jemenitische oorlog gestorven zijn tijdens de voorbije 4 jaar, leek de wereld wakker te worden en de internationale gemeenschap bereid om op zoek te gaan naar een oplossing voor het conflict. In december 2018 startten in Zweden Vredesonderhandelingen tussen de Houthi’s en de ‘regering’ die door Saudi-Arabië wordt gesteund. Is het einde van de oorlog in zicht?

Evelyn Lernout is geboren en getogen in Ieper, liep in Ieper school en studeerde vervolgens aan de universiteit van Gent. Ze startte haar professionele loopbaan bij de Belgische NGO’s Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. Vanaf 2002 verbleef en verblijft zij het overgrote deel van het jaar in het buitenland. Van 2002 tot 2010 was ze actief in de Palestijnse gebieden. Het verhaal eindigde daar in 2010 omdat de Israëlische overheid haar dan de toegang tot het land weigert. Daarna was ze aan de slag in Bukavu – Oost-Congo, Irak, en werkte een jaar voor Plan International België.

Sedert februari 2013 staat Evelyn Lernout aan het hoofd van de Missie van de Italiaanse humanitaire organisatie Intersos in Jemen. Daar woedt sedert maart 2015 dus een ‘haast verzwegen’ oorlog. Zij is dus vertrouwd met het land, kent het conflict en de achtergrond ervan. Uiteraard blikt ze ook vooruit.

Wanneer?

Donderdag 14 februari om 20u

Waar?

Bibliotheek Ieper, Weverijstraat 9, 8900 Ieper

Kostprijs?

gratis

Inschrijven?

Verplicht via vrede@ieper.be of telefonisch via 057 239 459