Diefstalpreventie

Inbraak

Geef inbrekers geen kans!

Door een aantal eenvoudige maatregelen te nemen, kunt u zelf het risico op een inbraak reeds aanzienlijk verminderen.
In onze brochure (zie onderaan) vindt u een overzicht van de maatregelen die u kunt nemen.

Diefstalpreventieadviseurs geven u raad

De diefstalpreventieadviseurs van de politiezone Arro Ieper zijn gespecialiseerd in inbraak- en diefstalbeveiliging en kunnen u ondersteunen in het nemen van preventieve maatregelen met het oog op het beveiligen van uw woning.
U kan bij hen terecht voor gratis, vrijblijvend en objectief advies op maat over mogelijke organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen om de kans op een inbraak te beperken.

Vakantietoezicht

Wanneer u op vakantie vertrekt, onthoud dan dat inbrekers dit niet doen.
Maak zeker geen meldingen op Twitter, Facebook of andere sociale media van uw afwezigheid. Wilt u graag vakantiefoto’s delen met vrienden, doe dit dan wanneer u terug thuis bent. Zo zijn inbrekers niet op de hoogte van uw afwezigheid.
Als u graag wil dat de politie een oogje in het zeil houdt terwijl u op vakantie bent, dan kunt u gebruik maken van gratis vakantietoezicht. Uw woning wordt dan, in functie van het aantal aanvragen en de beschikbaarheid van het personeel opgenomen in het patrouilletoezicht. Een aanvraag gebeurt via de website van de lokale politie Arro Ieper. Let wel, het vakantietoezicht moet minimum 7 dagen op voorhand aangevraagd worden.

Brochures en/of flyers

Gauwdiefstal

Gauwdiefstallen komen frequent voor, vooral op drukke momenten wanneer de dieven kunnen opgaan in de menigte. Het moment dat het slachtoffer het niet verwacht, slaan ze toe.

Tips tegen gauwdiefstallen

  • Gauwdieven maken handig gebruik van het gedrang dat bestaat bij het in- en uitstappen van bus, tram of metro. Houd uw abonnement, rittenkaart of geld daarom klaar zodat u uw portefeuille niet moet bovenhalen op een moment dat u minder aandachtig bent.
  • Sommige gauwdieven maken handig gebruik van trucs of hulpmiddelen om een portefeuille te kunnen stelen. Veel voorkomende praktijken zijn het besmeuren van de bovenkledij van het slachtoffer om de aandacht af te leiden en het lossnijden van de jasvoering om de portefeuille ongemerkt te kunnen wegnemen.
  • Heel wat gauwdieven opereren niet alleen, maar hebben helpers die voor afleiding moeten zorgen of er met de buitgemaakte portefeuille vandoor gaan. Let daarom op wanneer u toevallig wordt aangelopen of wanneer er in uw omgeving blijkbaar zonder reden ineens opschudding ontstaat.
  • Persoonlijke papieren die u niet verplicht bij u moet hebben, kan u best thuis laten. Als u bijvoorbeeld een bezoek brengt aan de Kust of de Ardennen en daarbij enkel gebruik maakt van het openbaar vervoer, is het veiliger om uw rijbewijs die dag uit uw portefeuille te halen.
  • Vrouwen worden relatief vaker het slachtoffer van gauwdieven dan mannen. Sluit daarom uw handtas altijd goed af en draag ze tussen uw arm en uw lichaam met de sloten naar binnen gekeerd. Of u nu wandelt, stilstaat of zit, houd uw handtas steeds in het oog en houd ze dicht tegen u aan.
  • Een portefeuille zit veiliger in de achterzak van een broek of in de binnenzak van een vest of mantel wanneer u deze zakken afsluit. Haalt u uw portefeuille boven om te betalen, laat dan de inhoud ervan zo weinig mogelijk zien aan de omstanders.
  • Bewaar uw bankkaarten, uw sleutels en documenten waarop uw adres aangegeven is, niet allemaal samen. De (pin)code van uw (bank)kaart(en) kan u best uit het hoofd leren.
  • Beperk de hoeveelheid baar geld die u bij u heeft en maak zoveel mogelijk gebruik van bankkaarten. Ze zijn een veilig betaalmiddel.

Toch slachtoffer?

  • Doe zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie. Uw hulp is zeer belangrijk om te voorkomen dat gauwdieven die dag nog andere slachtoffers maken.
  • Het verlies van uw krediet- of bankkaart kan u best zo snel mogelijk telefonisch melden bij Card-Stop via het nummer 070 344 344. De dienst is permanent bereikbaar 24 uur op 24 en 7 dagen op 7.
  • Het verlies van uw identiteitskaart kan u best zo snel mogelijk telefonisch melden bij DOCSTOP. Zo voorkomt u frauduleus gebruik ervan en de eventuele bijkomende financiële gevolgen. DOCSTOP is een gratis dienst en is 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 bereikbaar op nummer 00800 2123 2123.

Autodiefstal

Jaarlijks worden er in ons land heel wat diefstallen uit auto’s geregistreerd. Veel diefstallen kunnen nochtans eenvoudig voorkomen worden.

Sluit je wagen steeds zorgvuldig af

Sluit je wagen steeds zorgvuldig af, ook al is het maar voor even of staat je wagen op een privéterrein. Vergeet naast de portieren ook zeker niet om ramen, open dak en koffer goed te sluiten.

Neem altijd alle waardevolle voorwerpen uit de wagen

Wat niet in de wagen ligt, kan niet gestolen worden. Gps, gsm, draagbare pc, dvd-speler, handtas en portefeuille zijn gegeerd bij dieven. Maar ook voor boorddocumenten, kleingeld, kledij, sporttas en soms zelfs drank en voeding wordt ingebroken in auto’s.

Als je niet alles kan meenemen, berg het al op in de koffer voor je vertrekt

Schakel hierbij ook alle blue-tooth en wifi-functies uit zodat dieven het signaal niet kunnen opvangen. Verwijder ook de gps-houder en veeg de zuignapafdruk uit, zodat dieven niet denken dat er toch nog een gps aanwezig is.

Toch slachtoffer?

Ben je, ondanks alle voorzorgen, toch het slachtoffer van diefstal, doe dan steeds aangifte bij de politie.
Blokkeer je bank- en kredietkaarten via CARDSTOP 070 344 344.
Blokkeer je identiteitsdocumenten via DOCSTOP 00800 2123 2123.
Verwittig je verzekeraar.


Contactinformatie