De Lakenhalle in het groen: Ieper viert Sint-Patrick’s Day en herdenkt een stuk ingrijpende Ierse geschiedenis

9 februari 2017

17 maart is dé feestdag bij uitstek voor de Ieren: Sint-Patrick’s Day. Dan kleurt het hele land groen. Maar sinds zeven jaar worden op die dag ook belangrijke monumenten over de hele wereld in het groen uitgelicht: the London Eye, het Colosseum in Rome , Manneke Pis in Brussel, de Niagara watervallen in Canada/VS of een stuk van de Chinese muur.

De Ieperse burgemeester, Jan Durnez, kreeg een paar weken geleden de vraag van de Ierse ambassadeur, Eamon Mac Aodha,  of ook Ieper hieraan wil meewerken. Met één van onze mooiste monumenten: de Ieperse Lakenhalle op de Grote Markt.

De ambassadeur wil dit jaar graag met Ieper samenwerken om de link tussen onze beider geschiedenissen te benadrukken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn namelijk duizenden Ierse soldaten hier neergestreken. Bijna 100 jaar geleden was er ook de  belangrijke ‘Battle of Messines Ridge’ waarbij onder andere 2 Ierse divisies  een cruciale rol speelden. 2017 is dus hét jaar van de eeuwherdenkingen rond de Derde Slag om Ieper. Het In Flanders Fields Museum heeft een speciaal programma uitgewerkt rond 1917-De Totale Oorlog, met ondermeer een grote tentoonstelling. Dé gepaste gelegenheid dus om Ieper te betrekken in het grote “Global Greening Project 2017”.

De Ieperse burgemeester en het schepencollege zijn vereerd met de vraag van de Ierse ambassadeur. Met als resultaat dat de Lakenhalle op de Grote markt in het groen zal staan van vrijdagavond 17 maart,  Sint Patrick’s Day,  tot en met donderdag 23 maart. Een week lang dus. In de grondspots voor de Lakenhalle zullen de arbeiders van de technische dienst groene filters steken. En ook de gerichte spots aan de overkant van de Lakenhalle krijgen groene filters. Voor een ongetwijfeld verbluffend resultaat!

Meer info:  Peter Slosse, Hoofd Dienst Toerisme Ieper. Tel.  057 23 92 20

Meer info over de rol van de Ierse troepen in de Eerste Wereldoorlog: Kenniscentrum, Sint-Maartensplein 3, 8900 Ieper. Tel: ++32 (0) 57 239 450. e-mail: kenniscentrum@ieper.be