Campagne brandweer: Doe de deur dicht

24 september 2020
De brandweer lanceert deze campagne om mensen te sensibiliseren rond brandveiligheid. Doel is het aantal doden en gewonden terug te dringen en de schade in woningen te beperken. Red levens door binnendeuren dicht te doen, rookmelders te plaatsen en een vluchtplan te voorzien.

Waarom je deuren sluiten?
De deur dicht doen is van levensbelang en kost geen tijd of moeite. Bij een brand blijft het vuur en de verstikkende rook, die de grootste bedreiging is, langer opgesloten. Zelfs een gewone, niet brandwerende deur houdt rook tot 20 minuten tegen.

Hang voldoende rookmelders
In Vlaanderen moet elke woning, appartement of studio op elke verdieping een rookmelder hebben. Kamerwoningen moeten ook elke kamer met een rookmelder uitrusten.

Rookmelders beschermen je tegen de gevaren van een brand. De combinatie van binnendeuren die dicht zijn én rookmelders geven je meer kans om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen als de rookmelder alarm slaat.

Voordelen rookmelders:
  • Ze zijn niet duur en makkelijk te plaatsen.
  • Bij detectie van rook geven ze een alarmsignaal.
Enkele tips:
  • Hang rookmelders op elke woonverdieping.
  • Voor grotere woningen zijn er gekoppelde rookmelders beschikbaar zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is (zeker tot in je slaapkamer).
 

Contactinformatie