Blomfieldpad krijgt tijdelijke openluchttentoonstelling

29 juni 2020

Blomfieldpad
In mei werd de naam van het vestingpad tussen de Menenpoort en het voormalige openluchtzwembad gewijzigd naar het Blomfieldpad. Dat gebeurde op voordracht van de Ieperse straatnamencommissie, een groep van taalkundigen, heemkundigen en historici die zich buigen over de naamgeving van straten en pleinen in Ieper. Inspiratie vond men bij de architect van de Menenpoort.

Reginald Blomfield
Sir Reginald Blomfield wordt in Nymet Tracey in Devon geboren op 20 december 1856 als de zoon van een predikant. Blomfield is, naast architect, ook tuinontwerper en auteur. Hij studeert aan het befaamde Exeter College in Oxford.
Blomfield maakt eind negentiende eeuw furore als ontwerper van landhuizen. Hij heeft een voorliefde voor een klassieke vormentaal en behoort tot de absolute top in zijn tijd. De architect schrijft historische en theoretische werken over architectuur en ligt aan de basis van de classicistische heropleving in de Engelse architectuur rond 1900.
De Eerste Wereldoorlog geeft Blomfields carrière een boost. Hij ontwerpt in opdracht van de IWGC (nu Commonwealth War Graves Commission) talrijke oorlogsmonumenten. In totaal tekent Blomfield de plannen voor 120 Commonwealth begraafplaatsen, waarvan meer dan 40 in de buurt van Ieper. Ook krijgt hij de opdracht om de Menenpoort uit te tekenen.  
De plannen van Reginald Blomfield voor de Menenpoort getuigen van een voorliefde voor sobere klassieke lijnen. De bouw start in het voorjaar van 1923. De onthulling van het monument op 24 juli 1927 is een hoogdag voor Ieper. Tijdens de openingsceremonie speelden klaroenblazers voor het eerst de Last Post.
Na de Tweede Wereldoorlog is Blomfields zoon, Austin Blomfield, betrokken bij het herstel van de beschadigde Menenpoort en vestingen. Sir Reginal Blomfield overlijdt op 27 december 1942.

Vereende krachten
De erfgoedhalte is het resultaat  van een verrijkende samenwerking tussen het stadsarchief, CO7,  Commonwealth War Graves Commission (CWGC), In Flanders Fields Museum en Stad Ieper. CO7 is de initiatiefnemer van de erfgoedhaltes. Deze tijdelijke openluchttentoonstellingen duiken op in het straatbeeld en brengen het verhaal van verdwenen gebouwen, mensen en gebeurtenissen op die plek. Voor de invulling van de erfgoedhalte kon het stadsarchief rekenen op de medewerking van de CWGC. Ook de historici verbonden aan het In Flanders Fields Museum leverden waardevolle informatie aan. Het grafische ontwerp en de plaatsing gebeurden door Stad Ieper.