Januari 2021: bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker

8 januari 2021
Vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker. Laat van je 25ste tot en met je 64ste elke drie jaar een uitstrijkje nemen.
 
Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen afwijkende cellen worden opgespoord voordat ze kankercellen worden. Daardoor is baarmoederhalskanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.
 
Baarmoederhalskanker kan vermeden worden door vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) en als vrouwen van 25 tot  64 jaar om de drie jaar een uitstrijkje laten nemen.
 
Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was?
 
Dat kan heel eenvoudig online én mobiel met:
 
Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden. Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken.
 
 
Je ontvangt dan een herinneringsmail in je mailbox. Zodra je laatste uitstrijkje meer dan 3 jaar geleden is, stuurt het Centrum voor Kankeropsporing je een e-mail.
 
Meer weten over het bevolkingsonderzoek?
 
Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar https://baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be.
 
Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts of gynaecoloog.