Internationale reispas

Maak een afspraak

Een Belgisch paspoort is een document om uw identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan 12 jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kunt u naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over uw identiteit en nationaliteit, uw handtekening en uw foto bevat het ook uw vingerafdrukken.

Vooraleer u vertrekt, gaat u het best na welke reisdocumenten u nodig hebt voor uw bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. U kunt ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Voorwaarden

De pasfoto die u meebrengt moet voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O) en mag maximaal 6 maanden oud zijn. Het is belangrijk dat uw gezicht goed zichtbaar is. U moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach). 

Als uw pasfoto niet voldoet aan de voorwaarden, kunt u geen paspoort aanvragen!

Procedure

Belgen die in België wonen, vragen hun internationaal paspoort aan bij het gemeentebestuur van hun woonplaats. Belgen in het buitenland vragen hun paspoort aan bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar ze zich bevinden.

Vraag uw paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van minstens zeven werkdagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen.

Er bestaat wel een spoedprocedure: als de gemeente de aanvraag voor 15 uur gebeurt, kan het paspoort zelfs de werkdag na de aanvraag bij de gemeente worden afgeleverd. Die spoedprocedure is wel duurder.

→ De aanvraag van uw reispas of internationaal paspoort gebeurt bij de dienst Leven.

→ De afhaling van uw reispas of internationaal paspoort gebeurt aan de snelbalie (Auris).

Meebrengen

Voor de aanvraag hebt u volgende documenten nodig:

  • uw identiteitskaart
  • 1 recente kleurenpasfoto die voldoet aan de I.C.A.O. normen met gesloten mond en max. 6 maanden oud,
  • uw oud paspoort (als u er een heeft) of een attest van verlies/diefstal van het paspoort (te verkrijgen bij de politie), indien pas nog geldig is
  • identiteitsbewijzen voor minderjarige kinderen. De kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn.
  • Aanvraagtermijn: minstens 7 werkdagen (1,5 week)

Bedrag

Volwassenen (18+):

  • Aanvraag via gewone procedure (7 werkdagen):    80 euro. (7 jaar geldig)
  • Aanvraag via uitzonderingsprocedure (1werkdag):  255 euro. (7 jaar geldig)

 

Minderjarigen:

  • Aanvraag via gewone procedure (7 werkdagen):     37 euro. (5 jaar geldig)
  • Aanvraag via uitzonderingsprocedure (1 werkdag):  212 euro. ( 5 jaar geldig)
Maak een afspraak

Contactinformatie