Beiaardklokken en voorjaarsbloemen luiden de Ieperse lente in

31 maart 2021

Sinds februari staan de 49 klokken van de Ieperse beiaard tijdelijk in de Neerstad opgesteld. De klokken moesten uit de Belforttoren voor de restauratie van de Lakenhalle. Tot de zomer pronken de klokken aan de ramen van de bibliotheek en het stadsarchief. 

Omdat Vlamingen klokken vaak met Pasen en de lente associëren en ze méér verdienen dan een simpele opstelling, slaan diverse stadsdiensten de handen in elkaar. Het stadsarchief reconstrueert de geschiedenis van de beiaard. Zeven eeuwen beiaard zijn rijkelijk gedocumenteerd in het archief, maar dat bleef tot nu grotendeels verborgen voor het grote publiek.

Beiaardtuin Hoera!
Maar een tentoonstelling maken zoals het archief gewoon is, kan niet omwille van de huidige coronamaatregelen. Na overleg met de technische dienst ontstaat het idee van een raamtentoonstelling op het Beeldenplein. Het Beeldenplein is een publieke plaats die omwille van de bibliotheek, het archief en dé Academie veel volk ontvangt. De historische info wordt grafisch in een kleurrijk kleedje gestoken. De technische dienst ontwerpt en bouwt een lentetuin om de raamtentoonstelling extra in de verf te zetten en de groendienst zorgt voor de bloemrijke invulling.

Een bijzondere selectie foto’s en documenten uit de archiefcollectie prijken vanaf 30 maart op de ramen van de bibliotheek en het stadsarchief. En de tuin zorgt voor het lentegevoel waar velen na een donkere winter naar snakken. De Beiaardtuin Hoera! geeft de stad in deze moeilijke tijden wat extra kleur. 

Raamexpo over de beiaard op het Beeldenplein Ieper

Naast dit alles is er ook een brochure in de maak voor wie kennis over de beiaard verder wil aanscherpen. Binnenkort gratis te verkrijgen in de bibliotheek en het stadsarchief.

Paasklokken
De klokken brengen ook eieren mee. Op de ramen van bib en archief hangen stickers van paaseieren. Wie het juiste aantal eieren telt, maakt kans op een zakje paaseieren. Deze zoektocht voor kinderen loopt van 30 maart tot 18 april 2021.

Deelnameformulieren zijn te verkrijgen in de bibliotheek of af te printen via archief.ieper.be/paaseieren.