De beiaardklokken gaan opnieuw richting Belfort

14 juli 2021

Sinds 23 februari 2021 vormden het Ieperse stadsarchief en de bibliotheek een warm onderkomen voor maar liefst 49 beiaardklokken. De klokken moesten tijdelijk de Belforttoren verlaten voor de restauratie van de Lakenhallen.   

Het stadsarchief greep de komst van de klokken aan om een programma rond de beiaard uit te werken. Er was de grote raamtentoonstelling ‘De beiaard van Ieper’ met bijhorende brochure over de geschiedenis van de beiaard. Het stadsarchief combineerde foto’s en uniek archiefmateriaal met toegankelijke informatie over de beiaard. In de paasvakantie zetten het stadsarchief en de bibliotheek een paaseierenzoektocht op poten. De groendienst en de technische dienst bouwden een beiaardtuin die maandenlang het Beeldenplein opfleurde. Die tuin zorgde niet alleen voor kleur en lentefris, maar vormde ook een trekpleister en ontmoetingsplek voor menig bezoeker of buurtbewoner.

Op donderdag 8 juli trekken de klokken na 137 dagen weer richting de Belforttoren. Een gespecialiseerde Nederlandse firma zal het instrument de komende weken opnieuw samenstellen en ophangen. Het stadsarchief wil iedereen bedanken die de klokken bewonderde, een foto nam met de klokken of beiaardtuin, paaseieren telde, een gratis brochure mee naar huis nam en keuvelde met vrienden of buren in de beiaardtuin. Velen verwonderden zich bij de dichte aanblik van de grote klokken. Nu kijken we er naar uit om ze opnieuw te horen luiden over de stad.