Januari is maand van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

17 december 2020
Vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker. Het bevolkingsonderzoek moedigt vrouwen van 25 tot en met 64 jaar aan om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen.In onze gemeente liet maar liefst 68% van de vrouwen tussen de 25 en 64 jaar zich controleren in 2019.
 
Dat is een stijging van bijna 2% t.o.v. 2018. Zo scoren we 4% beter dan de gemiddelde deelname in onze provincie, maar we kunnen nog beter doen.
 
Laat je dochter en je zoon vaccineren!
De Vlaamse overheid biedt alle jongens en meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs gratis het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) aan. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.
 
Op basis van het laatste advies van de Hoge Gezondheidsraad blijkt dat ook bij jongens, dankzij het vaccin, aanzienlijke gezondheidswinst geboekt kan worden. Door het vaccin tegen HPV kunnen ook andere kankers zoals penis-, hoofd- en nekkanker, vermeden worden.
 
Let op! Ook als je gevaccineerd bent blijft een uitstrijkje nodig! Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis.

Heb je vragen?
Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts of gynaecoloog.
 
Meer weten over het bevolkingsonderzoek?
Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar www.baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be