Autovrije zondag op 16 september 2018

Op 16 september 2018 wordt de jaarlijkse autovrije zondag georganiseerd. Het concept is gekend, straten en pleinen worden dan autovrij gemaakt. Bewoners en bezoekers krijgen alle ruimte om te stappen (met of zonder rollator), om te trappen, te rolschaatsen, ontspannen te wandelen,... De straten worden parkeer- en verkeersvrij gemaakt tussen 10u30 en 18u30. Op de Grote Markt en het Vandenpeereboomplein worden activiteiten georganiseerd tussen 13u en 18u. Dé ideale gelegenheid om de alternatieven te testen voor een (korte) autorit.

Activiteiten
De parkeerzone van de Grote Markt zal worden omgetoverd tot een fietsenmarkt. Je kan er de nieuwste fietsvormen leren kennen, in de lucht fietsen, een schilderij maken met de fiets,,… Ook is er mogelijkheid om je fiets te laten labelen ter preventie van fietsdiefstal en om kleine fietsherstellingen te laten uitvoeren in het repair café. In de ruime omgeving van de Grote Markt kan men zich uitleven op go carts, skateboards, de rolschaatspiste, demonstratie fietsvoetbal, buurtsport,… Ook de kinderen zullen kunnen genieten van diverse activiteiten zoals de springkastelen, een mobiele kinderboederij, een behendigheidsparcours,… Ook de fietsersbond, EVA Westhoek en natuurpunt zullen aanwezig zijn met een stand. 

Tweedehandsmarkt fietsen
Na het succes van de vorige jaren wordt opnieuw een tweedehandsmarkt van fietsen en fietsaccessoires georganiseerd. Thuis nog één of meerdere fietsen te veel staan? Of enkele fietsaccessoires op overschot (fietstas, helm,..)? Misschien kan je er iemand mee helpen die op zoek is naar een geschikte (kinder)fiets of accessoire. Deze zaken worden op de autovrije zondag in de namiddag uitgestald op een bewaakte locatie. Potentiële kopers kunnen je dan telefonisch contacteren bij interesse. Voorafgaande inschrijving is noodzakelijk, dit voor 7 september. Inschrijven kan via duurzaam@ieper.be of 057/45.16.72.  De verkopers moeten particulieren zijn en mogen maximum 5 fietsen uitstallen. Koper en verkoper moeten minimum 18 jaar zijn of begeleid zijn door een volwassene.

Wandeltocht       Wandeltocht Ypre ten voeten uit Middeleeuws. De gids begeleidt je doorheen het rijke verleden van het middeleeuwse Ieper, je flaneert langs de majestueuze Lakenhalle, de indrukwekkende Sint-Maartenskathedraal, het romantische Lapidarium, het Vleeshuis, de Oude Vismarkt, de Sint-Pieterskerk en het Steen. 
Praktisch:
Zondag 16 september – start met gids om 15 u. aan ingang Yper museum. 
Vooraf inschrijven via balie dienst toerisme of Toerismebalie@ieper.be. Deelname gratis. Maximaal 25 deelnemers.

Dessertbuffet in een autovrij kader
In de namiddag wordt een heus dessertbuffet georganiseerd. De organisatie zorgt voor stoelen, tafels en een autovrij kader. Iedereen wordt uitgenodigd om een lekker dessert mee te brengen en te proeven van andere dessert. De tafel wordt op de Grote Markt gedekt. 

 


Contactinformatie