Autovrije zondag op 17 september 2017

Op 17 september 2017 wordt de autovrije zondag georganiseerd. Het concept is gekend, straten en pleinen worden dan autovrij gemaakt. Bewoners en bezoekers krijgen alle ruimte om te stappen (met of zonder rollator), om te trappen, te rolschaatsen, ontspannen te wandelen,... De straten worden parkeer- en verkeersvrij gemaakt tussen 10u30 en 18u30. In diverse straten worden activiteiten georganiseerd tussen 13u en 18u. Dé ideale gelegenheid om de alternatieven te testen voor een (korte) autorit.

Activiteiten
De parkeerzone van de Grote Markt zal worden omgetoverd tot een fietsenmarkt. Je kan er de nieuwste fietsvormen en allerlei soorten bakfietsen leren kennen, gratis je fiets laten labelen ter preventie van diefstal, overkop fietsen, retrofietsen bekijken,… In de ruime omgeving van de Markt kan men zich uitleven op gekke fietsen, de rolschaatspiste, een testritje maken met een éénwieler of longboard,… Ook de kinderen zullen kunnen genieten van diverse activiteiten zoals de speelbus, springkastelen,… Breng gerust de kinderfietsen mee, deze kunnen dan gepimpt worden. Daarnaast zal ook een mini-autodeelsalon plaatsvinden, waarbij bezoekers allerlei informatie kunnen ontdekken over autodelen. Wie vragen heeft over ervaringen, verzekering,.. kan hier zeker terecht. De meeste activiteiten gaan door op de Grote Markt en het Vandenpeereboomplein.

Tweedehandsmarkt fietsen
Na het succes van vorig jaar wordt opnieuw een tweedehandsmarkt van fietsen en fietsaccessoires georganiseerd. Thuis nog één of meerdere fietsen te veel staan? Of enkele fietsaccessoires op overschot (fietstas, helm,..)? Misschien kan je er iemand mee helpen die op zoek is naar een geschikte (kinder)fiets of accessoire. Deze zaken worden op de autovrije zondag in de namiddag uitgestald op een bewaakte locatie. Potentiële kopers kunnen je dan telefonisch contacteren bij interesse. Voorafgaande inschrijving is noodzakelijk, dit voor 8 september. Inschrijven kan via duurzaam@ieper.be of 057/45.16.72.  De verkopers moeten particulieren zijn en mogen maximum 5 fietsen uitstallen. Koper en verkoper moeten minimum 18 jaar zijn of begeleid zijn door een volwassene.

Iepers kampioenschap fietsband vervangen
De autovrije zondag wordt dit jaar afgetrapt door het Iepers kampioenschap ‘fietsband vervangen’. Ben jij handig in het vervangen van fietsbanden? Kom dan tussen 11 en 13u naar het kruispunt Menenstraat – Sint-Jacobsstraat en bewijs je fietsband-vervang-kunsten. Wie weet ga jij wel aan de haal met de prijs en de eeuwige roem?

Fiets- en wandeltochten – Yogasessie
Tijdens de autovrije zondag vinden verschillende fiets- en wandeltochten plaats, evenals een yogasessie:

-          ‘Op en onder de historische Ieperse vestingen’. De vestingen van Ieper zijn de best bewaarde van ons land. Hun verhaal begint tien eeuwen geleden, toen de stad ontstond aan de oevers van de Ieperlee. De toeristische vestingroute is 2,6 km lang en start aan de prachtig gerestaureerde kazematten achter de Sint-Jacobskerk. Van hieraf gaat de wandeling via de Menenpoort, Kasteelgrachten en de tenaille van de beer naar de Rijselpoort. Daar ontdek je de saskamer en het Poortwachtershuis. Je eindigt de tocht aan het Kruitmagazijn.
Praktisch:
Zondag 17 september – start met gids om 14 u. aan Toerisme Ieper, Lakenhallen (ingang Neermarkt). Duur: 3 uur.
Vooraf inschrijven via Toerismebalie@ieper.be – T. 057 239 220. Deelname gratis.
Maximaal 30 deelnemers.

-          Vive Le Velo (georganiseerd door de Ieperse Fietsersbond)
‘Vive le Vélo!?’  is een fietstocht van 9 kilometer doorheen de Ieperse binnenstad. Langs een bewegwijzerd parcours dat de toekomstige fietsassen aandoet gaan de fietsers op zoek naar kansen voor verbetering. Aan de hand van een lijst foto's wordt de mening van de fietsers gevraag. Deze tocht is bedoeld voor zowel jong als oud. Men kan vertrokken tussen 14 en 16u aan de stand van de fietsersbond op de Grote Markt.

-         Fietsen doorheen de stad op verkeersvrije steegjes
Kriskras doorheen de Ieperse binnenstad en langs de stadsrand liggen meer dan 20 smalle wegjes en steegjes, een erfenis van de middeleeuwse structuur van onze stad. Die smalle wegjes zijn autovrij en bieden voetgangers en fietsers vaak korte, veilige en verrassende doorsteken naar het centrum, de school, winkels, de vestingen, enzovoort. Bovendien zijn vele steegjes nauw verbonden met de rijke geschiedenis van Ieper. De steegjes vormen samen een geheel van ‘groene linten’ die de mobiliteit en de leefkwaliteit van bewoners én bezoekers enkel kunnen verbeteren.
Via een boeiende fietstocht op de autovrije zondag (17 september) maak je kennis met de vele, vaak onbekende en verrassende Ieperse steegjes. De gids maakt je wegwijs en vertelt onderweg over de herkomst en de geschiedensi van de smalle staagjes.Begeleider is Lieven Stubbe, dienst milieueducatie. De fietstocht start om 14u30 op de Grote Markt, onder  het Nieuwerck en duurt ongeveer een uur,  tot rond 15u30. Eigen fiets meebrengen.

-          Initiatie yogales (Eat Live Yoga) voor jongeren en volwassenen op het grasplein bij het Iers Kruis vanaf 17u30, aan de achterkant van de kathedraal. Breng een (kampeer)matje of badhanddoek mee. Een trui voor op het einde van de les, komt goed van pas. Draag gemakkelijke, niet al te loszittende kledij. Na een fietstocht of wandeling is een yogales de ideale afsluit van deze autovrije zondag! 

-          Wandelzoektocht. Neem deel aan de wandelzoektocht die het Davidsfonds organiseert in de binnenstad. Tijdens de autovrije zondag kan je de zoektocht grotendeels in een verkeersvrij kader uitvoeren. Deelname kost 5 euro, start bij de toeristische dienst.

Een maaltijd in een autovrij kader
Op zondag 17 september, tussen 11u en 15u, naar aanleiding van autoloze zondag, organiseert Groen-Ieper voor de tweede keer een "(bio)buffet”. Zij zorgen voor tafels en stoelen, voor bestek en glazen en voor een drankje. Iedereen wordt uitgenodigd om iets klaar te maken (liefst ‘bio’) en mee te brengen. De lange tafel wordt op de Neermarkt gedekt. Breng iets hartigs of zoets mee, zet je neer en geniet van wat anderen hebben meegebracht.

 


Contactinformatie