‘2 prikken, 1000 party’s’, hier met dat vaccin!

21 juni 2021

De communicatiedienst van Stad Ieper en de Jeugddienst zetten samen de lokale campagne ‘2 prikken, 1000 party’s’ op gericht naar jongeren. Doel? Jongeren een luisterend oor bieden. De kernboodschap is: twijfel is normaal, informeer je bij betrouwbare bronnen.

Jongeren minder dan 24 jaar zullen de komende weken hun uitnodiging voor vaccinatie ontvangen. Daarom wijst Stad Ieper jongeren net voor de zomer nog de weg  naar betrouwbare bronnen, met input van lokale experten tijdens een FB live vanuit het JOC Café, maar ook doorverwijzend naar de nationale campagne ‘Ik ben daar’ van WAT WAT.

In samenwerking met het Jan Yperman Ziekenhuis, Eerstelijnszone Westhoek en Huisartsenpraktijk ‘De Boomgaard’ konden jongeren op dinsdag 22 juni om 12.30 u. via de chat van de Facebook Live een dik halfuur hun vragen - zowel medisch als praktisch - aan enkele lokale experten stellen.

Herbekijk het gesprek hieronder:Stijn Jonckheere is klinisch bioloog en in het Jan Yperman Ziekenhuis verantwoordelijk voor diagnostiek (testen), maar ook voor triage en screeningscentra (Ieper, Poperinge, Diksmuide en Veurne) en voor de huisartsen van de regio: "Op 5 maart 2020 hadden we een eerste positieve test met een zelf ontwikkelde PCR-test in het labo. Daarna schaalden we op van 5 testen per dag naar een capaciteit van 1000 tests per dag! Als specialist infectiepreventie sta ik ook in om besmettingen in ons ziekenhuis maximaal te vermijden (organisatie van de zorg, beschermingsmiddelen, vaccinatie etc.)."

Laurens Strobbe is als huisarts een eerste aanspreekpunt voor patiënten bij allerhande vragen over COVID – 19. "Ik krijg elke dag vragen over symptomen als je besmet bent met COVID-19, over ziek zijn eens besmet, quarantaine, testafnames en natuurlijk ook over vaccinaties."

In het vaccinatiecentrum in Ieper is het alle hens aan dek nu er per dag tot 2000 prikken gezet worden. Leen Roskam, centrumleider: "Het is erg druk, maar alles verloopt nog steeds vlot. Mensen zijn zo dankbaar dat ze kunnen langskomen om een gratis vaccin. Vanaf nu zullen ook de inwoners jonger dan 25 jaar hun uitnodiging beginnen krijgen. We hopen natuurlijk dat we ook hen hier massaal mogen verwelkomen. Want we merken wel dat de vaccinatiebereidheid bij jongere mensen minder hoog is. We bellen nu heel veel reserves op via de Qvax-lijst en onze lokale wekelijkse reservelijst."

Arm met plaktattoo 'Prik to party, hier met dat vaccin'

Plaktattoos ‘Prik to party, hier met dat vaccin’
Veel jongeren zijn ongeduldig en staan te popelen voor hun vaccinatie: hier met dat vaccin! Dat kunnen ze met de plaktattoo ook duidelijk maken op de plek waar binnenkort een prikje volgt. Meteen ook een manier om aan leeftijdsgenoten kenbaar te maken dat je kiest voor een vaccin en er met elkaar over in gesprek te gaan. Met respect voor elkaars keuze.

Wie een plaktattoo wil voor zichzelf of om uit te delen aan jongeren uit sportverenigingen, jeugdbewegingen, op school, etc., kan terecht bij de Jeugddienst of in het JOC-café tijdens de openingsuren (Fochlaan 3 - 8900 Ieper).