23 maart: grote zwerfvuil-opruimdag!

22 maart 2019

Zaterdag gaan een pak mensen het zwerfvuil langs de Ieperse wegen en in de natuur opruimen. Het gaat om een actie van de intercommunale IVVO. Samen met de milieudiensten van de gemeenten, doet de IVVO beroep op de verenigingen. De actie heeft ook als doel om mensen te sensibiliseren en te activeren om afval steeds correct in de vuilnisbak te gooien. Het kadert bovendien in de ruimere campagne ‘de Grote Lenteschoonmaak’, die jaarlijks door de Mooimakers georganiseerd wordt.

Zwerfvuil is en blijft een hardnekkig probleem met een zware impact op het milieu. Neem nu sigarettenpeuken: de filters zijn niet afbreekbaar - zoals vaak gedacht wordt - en ze vervuilen het water met hun giftige stoffen. Gelukkig groeit het bewustzijn en zijn er steeds meer mensen actief in het voorkomen en het opruimen van zwerfvuil.

De eerste grote opruimactie werd in 2015 georganiseerd. Sindsdien is het aantal geïnteresseerde verenigingen elk jaar gestegen: van 109 verenigingen in 2015 naar maar liefst 193 verenigingen deze editie. De vorige edities leverden telkens ongeveer 20.000 kg zwerfvuil op.

Elke deelnemende vereniging krijgt een vergoeding van 200 euro per vastgelegd opruimtraject van 8 km wegen of 16 km wegbermen. Deze subsidie is mogelijk door de steun van de IVVO en haar aangesloten gemeenten.


Contactinformatie