Archief  

Algemene voorstelling stadsarchief

Van harte welkom in ons gloednieuwe archiefgebouw! Het huidige Ieperse Stadsarchief werd op 4 november 1991 opgericht. Het is de opvolger van het tijdens de Eerste Wereldoorlog (22 november 1914) vernielde oorspronkelijke archief. Het Stadsarchief zorgt voor het verzamelen, het bewaren en het archiveren van cultuurhistorische en administratieve documenten, stelt deze aan de stedelijke administratie en aan het brede publiek ter beschikking en ondersteunt het regionaal historisch en genealogisch onderzoek.De leeszaal van het Stadsarchief is vijf dagen per week open voor het publiek. Een geldige toegangskaart is vereist. Het personeel oriënteert de lezers die zelf de opzoekingen dienen te verrichten. Een aantal broze documenten is enkel in kopievorm (fotokopie, microfilm, digitaal) raadpleegbaar.


Archief Aanbod

Een foto van de archiefbewaarplaats Het Stadsarchief beschikt over ongeveer 1 300 strekkende meter archief met als kern de gemeentearchieven van de stad Ieper en haar tien deelgemeenten. Voorts bewaart het Stadsarchief de archieven van de Kasselrij Ieper (15de - 18de eeuw). Deze zijn door het Algemeen Rijksarchief voor dertig jaar in bewaring gegeven. Het Stadsarchief herbergt verder een aantal kleinere kerkarchieven, archieven van personen en verenigingen en een collectie kaarten en plannen.


Bibliotheekaanbod en publicaties

Een foto van de archiefbibliotheek

Bibliotheekaanbod

Als historisch en genealogisch centrum beschikt het Stadsarchief ook over een ruime wetenschappelijke bibliotheek, een fototheek een aanzienlijke collectie oude kranten, affiches, bidprentjes en rouwbrieven.

Publicaties

Het Stadsarchief geeft regelmatig kleinere publicaties uit, organiseert samen met andere culturele diensten tentoonstellingen en begeleidt de stedelijke administratie bij het bewaren en digitaliseren van documenten.


A  A  A 
 
Archief

Stadsarchief Ieper
Weverijstraat 7
8900 Ieper
057 239 440


Nieuwsbrief?
Stuur uw e-mailadres en naam naar mailing.

 
 
Zoek in het archief

geavanceerd
 

RSS Feed stad Ieper | copyright information & privacy |
 

Over de website
Stadsbestuur Ieper, Stadhuis Grote Markt 34, B-8900 Ieper Tel:057 239 200